Domácí ovesný jogurt s ovocem (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Ovocná složka:
- 1 banán
- 1 kaki
- Ovesný jogurt:
- 100 g ovesných vloček
- 2-3 PL jakéhokoliv rostlinného jogurtu
Postup Domácí ovesný jogurt s ovocem (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce)
Postup přípravy receptu
-
Výroba ovesného jogurtu je úplně jednoduchá: 100 g ovesných vloček zalijeme 300 ml vychladlé převařené vody a necháme 8 hodin stát v zavíčkované sklenici v lednici. Pak rozmixujeme maximálně dohladka, nejlépe ve výkonném mixéru. Získali jsme velmi husté ovesné mléko. Konzistencí připomíná spíše smetanu. Můžeme ho naředit, případně dochutit špetkou soli a lžičkou vhodného sladidla (fruktóza, kokosový cukr...) a používat jako jiná rostlinná mléka.
Pro získání jogurtu kuchtíme dál: Pokud máme jakýkoliv domácí spotřebič s funkcí JOGURT, jednoduše do nepřislazeného ovesného mléka přidáme 2-3 lžíce koupeného rostlinného jogurtu s živou kulturou a necháme ho uzrát v přístroji podle návodu (Rostlinný jogurt zraje 8 a více hodin při 45°C. Čím déle zraje, tím je kyselejší.). Pokud nevlastníme tuto vymoženost, zahřejeme ovesné mléko v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni na cca 45°C, přimícháme k němu opět 2-3 PL rostlinného jogurtu a strčíme ho pěkně postaru do peřin na minimálně 8 hodin. Ovesné vločky jsou syrové, při zahřívání pozor, ať mléko nepřevaříte, stala by se z něj obyčejná ovesná kaše.
Banán nakrájíme na kolečka, oloupané kaki na kostičky. Na dno poháru dáme pár plátků banánu, zalijeme ovesným jogurtem, poklademe zbytkem banánu a kaki ovocem. Sladit není třeba.