Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

450 hladké pšeničné mouky
150 g hladké žitné celozrnné mouky (Pernerka)
2 kávové lžičky soli (12 g)
1-2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky krupicového cukru
275 g (ml) vlažné vody - dle potřeby
100 g hustého selského jogurtu
16 g čerstvého droždí
celý kmín na povrch
trochu hladké mouky na vál a na vysypání ošatky

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to jde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažnou vodu, jogurt, pak prosátou mouku smíchanou se solí a kmínem. Na mouku dáme cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby domácí pekárny a na vále rozdělíme na pět nebo i šest stejně velkých dílů. Každý díl zpracujeme do bochánku a při hnětení se snažíme na povrch do těsta zatlačit trochu celého kmínu. Ošatku se středem vysypeme hladkou moukou a naskládáme do ní po obvodu připravené bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Troubu rozehřejeme na 220°C, použijeme klasické pečení spodní a horní ohřev. Na pečící plech dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a vykynuté těsto z ošatky opatrně a lehce vyklopíme. Nesmí být překynuté, aby nekleslo. Pokud je třeba a vadí nám to, lehce štětečkem odstraníme přebytečnou mouku. Povrch můžeme rozprašovačem orosit vlažnou vodou, ale já to u tohoto chleba nedělala. Vložíme do předehřáté trouby a po 10-15 minutách teplotu snížíme na 195°C. Celkově pečeme zhruba cca 40-45 minut.

  4. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!