Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 450 hladké pšeničné mouky
- 150 g hladké žitné celozrnné mouky (Pernerka)
- 2 kávové lžičky soli (12 g)
- 1-2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 275 g (ml) vlažné vody - dle potřeby
- 100 g hustého selského jogurtu
- 16 g čerstvého droždí
- celý kmín na povrch
- trochu hladké mouky na vál a na vysypání ošatky
Postup Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to jde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažnou vodu, jogurt, pak prosátou mouku smíchanou se solí a kmínem. Na mouku dáme cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby domácí pekárny a na vále rozdělíme na pět nebo i šest stejně velkých dílů. Každý díl zpracujeme do bochánku a při hnětení se snažíme na povrch do těsta zatlačit trochu celého kmínu. Ošatku se středem vysypeme hladkou moukou a naskládáme do ní po obvodu připravené bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Troubu rozehřejeme na 220°C, použijeme klasické pečení spodní a horní ohřev. Na pečící plech dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a vykynuté těsto z ošatky opatrně a lehce vyklopíme. Nesmí být překynuté, aby nekleslo. Pokud je třeba a vadí nám to, lehce štětečkem odstraníme přebytečnou mouku. Povrch můžeme rozprašovačem orosit vlažnou vodou, ale já to u tohoto chleba nedělala. Vložíme do předehřáté trouby a po 10-15 minutách teplotu snížíme na 195°C. Celkově pečeme zhruba cca 40-45 minut.
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.