Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
130 g pšeničné celozrnné hladké mouky
70 g žitné celozrnné hladké mouky
2,5-3 lžičky soli
120 g vařených studených brambor
350-360 g vlažné vody (dle potřeby)
2 lžíce octa
16 g čerstvého droždí
60 g slunečnicových semínek
lžíce oleje na formu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně běžným způsobem na program Těsto. Nejprve dáme vlažnou vodu, ocet, jemně nastrouhané vařené brambory, pak přidáme přes síto proseté mouky smíchané dohromady se solí. Nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Semínka slunečnice přidáme až po zvukovém signálu. Těsto po zadělání vyjmeme do mísy, aby nepřekynulo přes nádobu pekárny. Případně v pekárně necháme a kynutí kontrolujeme. Těsto po vykynutí jednou krátce propracujeme a necháme znovu vykynout.

  2. Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, uprostřed vytvoříme otvor a těsto vytvarujeme do tvaru prstence. Formu vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí povrch orosíme postřikovačem vlažnou vodou. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C, po cca 20-25 minutách můžeme teplotu trochu snížit, na 185-190°C. Celkově pečeme zhruba 45 minut, tato doba je orientační. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!