Velikonoční špenátový koláč s vejci

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
1,5 KL soli
1 kostka droždí
1 KL cukru
250 ml vlažné vody
4 PL oleje
Náplň:
1 balení listového špenátu (400 g, mrazený)
1 střední cibule
olej pod cibulku
3 prolisované stroužky česneku
1 žloutek (bílek necháme na potření koláče)
1-2 PL másla
200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček, žervé)
60 g tvrdého sýra (gouda, eidam)
sůl, pepř, muškátový oříšek - špetka
trochu strouhanky na zahuštění - podle potřeby, nemusí být
4 vejce na dokončení
olej na vymazání formy
bílek na potření koláče
semínka na posypání - já měla lněná, ale můžou být i třeba slunečnicová nebo sezamová

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 min, pak přidáme olej a vypracujeme slané kynuté těsto, které necháme asi 45 minut kynout.

  2. Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme špenát, česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a podusíme do odpaření vody. Nakonec vmícháme syrový žloutek, máslo a necháme vychladnout. Špenát bude hezky krémový.

  3. Do vychladlého špenátu přidáme oba sýry a promícháme. Dochutíme solí a pepřem - sýry jsou slané, tak opatrně. Pokud je potřeba, můžeme zahustit 2 - 3 lžícemi strouhanky, aby náplň z koláče nevytékala.

  4. Koláčovou formu vymažeme olejem (nebo jiným tukem, jak jsme zvyklí). Vykynuté těsto rozdělíme v poměru 2:1, ze dvou třetin vyválíme kruh, kterým vyložíme formu, včetně okrajů. Koláč naplníme špenátem a obrácenou lžící uděláme 4 důlky, do kterých vyklepneme syrová vejce, která osolíme a opepříme.

  5. Okraje koláče potřeme bílkem. Ze zbývajícího těsta vyválíme kulatou pokličku, kterou koláč přiklopíme, potřeme také bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!