Velikonoční špenátový koláč s vejci
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1,5 KL soli
- 1 kostka droždí
- 1 KL cukru
- 250 ml vlažné vody
- 4 PL oleje
- Náplň:
- 1 balení listového špenátu (400 g, mrazený)
- 1 střední cibule
- olej pod cibulku
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 žloutek (bílek necháme na potření koláče)
- 1-2 PL másla
- 200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček, žervé)
- 60 g tvrdého sýra (gouda, eidam)
- sůl, pepř, muškátový oříšek - špetka
- trochu strouhanky na zahuštění - podle potřeby, nemusí být
- 4 vejce na dokončení
- olej na vymazání formy
- bílek na potření koláče
- semínka na posypání - já měla lněná, ale můžou být i třeba slunečnicová nebo sezamová
Postup Velikonoční špenátový koláč s vejci
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 min, pak přidáme olej a vypracujeme slané kynuté těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme špenát, česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a podusíme do odpaření vody. Nakonec vmícháme syrový žloutek, máslo a necháme vychladnout. Špenát bude hezky krémový.
Do vychladlého špenátu přidáme oba sýry a promícháme. Dochutíme solí a pepřem - sýry jsou slané, tak opatrně. Pokud je potřeba, můžeme zahustit 2 - 3 lžícemi strouhanky, aby náplň z koláče nevytékala.
Koláčovou formu vymažeme olejem (nebo jiným tukem, jak jsme zvyklí). Vykynuté těsto rozdělíme v poměru 2:1, ze dvou třetin vyválíme kruh, kterým vyložíme formu, včetně okrajů. Koláč naplníme špenátem a obrácenou lžící uděláme 4 důlky, do kterých vyklepneme syrová vejce, která osolíme a opepříme.
Okraje koláče potřeme bílkem. Ze zbývajícího těsta vyválíme kulatou pokličku, kterou koláč přiklopíme, potřeme také bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°asi 45 minut.