Slaný velikonoční věnec
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- asi 300 g listového těsta
- velká miska kopřivových lístků nebo čerstvého špenátu
- medvědí česnek nebo klasický 3-4 stroužky utřené se solí
- 200 g ricotty
- strouhaný sýr parmezánového typu
- sůl, pepř
- špetička strouhaného muškátového oříšku nebo květu
- vařená vejce
- 1 vejce na potření
Postup Slaný velikonoční věnec
Postup přípravy receptu
-
Kopřivy nebo špenát spaříme, vymačkáme z nich vodu a posekáme nadrobno. Medvědí česnek nasekáme, obyčejný česnek oloupáme a utřeme se solí. Kopřivy (špenát) promícháme s ricottou, sýrem a ochutíme česnekem, solí, pepřem a muškátem.
Těsto rozválíme, 1/3 poklademe kopřivami, položíme oloupaná vejce jedno za druhým, přehneme těsto přes náplň, aby vejce zůstala uprostřed. Okraj (zbylou třetinu těsta) potřeme vodou, nakrájíme na proužky a ozdobně přeložíme (křížem) přes těsto.
Stočíme do věnce, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C dočervena. Krájíme částečně zchladlé.