Slaný koláč se špenátem a Cheddarem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 170 g hladké mouky
- 2 lžíce mletých mandlí
- 5 lžic vody
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- 200 ml smetany
- 150 g Cheddaru
- 80 g listového špenátu (může být mražený)
- 8 žampionů
- 6 cherry rajčátek
- 3 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 Mozzarella
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- sůl, pepř
Postup Slaný koláč se špenátem a Cheddarem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto zpracujeme v hladké těsto, které dáme do lednice alespoň na 30 minut odležet. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Pečící papír zmačkáme, aby se lépe přizpůsobil koláčové formě. Těsto vyválíme na papíře, vložíme do formy a dno propícháme vidličkou. Pečeme cca 15 minut.
Na másle dozlatova opečeme cibuli a česnek (oboje nakrájené na kostičky). Přidáme na plátky pokrájené žampiony. Až žampiony změknou, přidáme špenát a restujeme cca 2 minuty.
Vejce rozšleháme se smetanou, hořčicí, osolíme a opepříme.
Cheddar nastrouháme nahrubo.
Na upečený korpus nasypeme polovinu Cheddaru, rozprostřeme směs žampionů a špenátu, zasypeme druhou polovinou sýru a vše zalijeme smetanou s vejci. Navrch položíme plátky Mozzarelly a cherry rajčátka.
Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů cca 35 minut.