Zapečené brambory ve šlehačce se sýrem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 5 brambor (středních)
- 1 cibule
- olej (cca 3 lžíce)
- máslo (malé kousky)
- 1 paprika zeleninová
- petrželová nať
- libeček
- pepř mletý
- sůl
- Vegeta
- 50 g strouhaného sýra
- 200 g smetany 33% (1 kelímek)
- 2 vejce
Postup Zapečené brambory ve šlehačce se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Omyjeme je a usušíme v utěrce. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.
Malý plech na pečení vymažeme olejem a poklademe poloviční dávkou brambor. Osolíme, opepříme, posypeme petrželovou natí, libečkem a poprášíme trochou Vegety. Poklademe osmahnutou cibulí. Papriku nakrájíme na tenké proužky a uložíme na cibuli. Na směs rozložíme druhou půlku brambor. Posypeme petrželovou natí, libečkem, posolíme a posypeme trochou Vegety. Vše ještě poklademe malými kousky másla.
V nádobě vyšleháme vajíčka, přilijeme smetanu a promícháme. Brambory posypeme sýrem a malou naběračkou stejnoměrně polijeme vajíčkovou směsí.
Dáme péct na 180°C. Zapékáme asi 20 minut zakryté (třeba alobalem), pak plech odkryjeme a dopečeme dorůžova. Podáváme s okurkovým nebo s jakýmkoliv jiným zeleninovým salátem.