Panenka s portskou švestkovou (povidlovou) omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

vepřová očištěná panenka
1 PL švestkových povidel
1 PL zredukovaného silného hovězího vývaru nebo hotové demi glace
100 ml portského vína
1 KL drceného jalovce
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Panenku osolíme a opepříme a opečeme ji na rozpálené pánvi s olejem ze všech stran. Měla by zůstat uvnitř šťavnatá, takže ji opékáme cca 2 minuty z každé strany. Vyjmeme a zabalíme do alobalu

  2. Stáhneme plamen na minimum a vlijeme portské. Kdybyste ho nalili do velmi rozpáleného oleje, bude vám to strašně prskat. Teď už opět můžeme zvýšit teplotu a přidáme zredukovaný vývar, povidla, jalovec a tymián. Důkladně rozmícháme a redukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme.

  3. Panenku vyjmeme z alobalu, šťávu vlijeme do omáčky a promícháme. Panenku můžeme nakrájet na silnější plátky (filírovat) a podáváme s opečenými brambory a omáčkou, kterou můžeme přecedit přes jemné sítko.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!