Panenka na žampionovém lůžku s kroketami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 vepřová panenka
- tymián
- sůl a pepř
- olivový olej
- 5 žampionů
- máslo
- 1 lžíce mascarpone
- 1 šalotka
- Na krokety:
- 3 uvařené brambory
- 1 žloutek
- lžíce strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
- hrubá mouka
- strouhanka
Postup Panenka na žampionovém lůžku s kroketami
Postup přípravy receptu
-
Panenku pokrájíme na plátky silné asi 3 cm, zlehka ji klouby prstů rozklepeme, okořeníme solí, pepřem, přidáme tymián a pomažeme olivovým olejem. Necháme asi hodinku odležet. V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a panenku na oleji zprudka opečeme z obou stran. Panenku zabalíme do alobalu.
Do pánve v které jsme restovali panenku dáme máslo, pokrájenou šalotku a chvilku restujeme. Poté přidáme na plátky pokrájené žampiony a restujeme asi 5 minut. K žampionům přidáme mascarpone a prohříváme dokud se nerozpustí. Podle chuti osolíme a opepříme.
Den předem uvařené brambory zbavíme slupky a nastrouháme je najemno. Přidáme žloutek, mouku podle potřeby, parmezán, sůl, pepř a řádně promícháme. Tvoříme kuličky a obalujeme lepivé těsto ve strouhance. Smažíme ve friťáku do zlatavé barvy. Panenku podáváme na žampionech s kroketami.