Limetkové kuře s koriandrem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

6 kuřecích kousků s kostí a kůží (použila jsme stehýnka, ale bezva jsou čtvrtky);omyté a osušené
6 lžiček hnědého cukru
2 vrchovaté lžičky sušených bylin dle libosti (šalvěj, oregáno, bazalka, tymián, atd.;klidně kombinujte)
1 zarovnaná lžička mleté uzené papriky
4 lžíce másla
2 oloupané stroužky česneku nasekaného na drobno
cca 200 ml kuřecího vývaru (necelý hrnek)
šťáva z 1 – 1½ limetky
1 větší hrst posekané koriandrové natě
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte si troubu na 180°C. Nad talířkem lehce obalte jednotlivé porce kuřete cca lžičkou cukru ze všech stran a sušenými bylinkami s paprikou, lehce osolte a opepřete.

  2. Pokud vlastníte pánev vhodnou i na pečení v troubě, tak ji tentokrát využijte. Poukud ne, připravte si vedle klasické pánve i menší pekáček. V pánvi si rozehřejte 2 lžíce másla na vyšším středním výkonu sporáku. Přidejte kuřecí kousky, až máslo začne lehce bublat. Pokud používáte kuřecí čtvrtky s kůží, tak tak je nejprvě položte kůží dolů na pánev. Opečte ze všech stran do karamelově zlaté barvy (to trvá cca 3 minuty z každé strany) a dejte stranou. Cukr se rozpustí a udělá na kůži krásně křupavou krustu.

  3. Rozpusťte v té samé pánvi další 2 lžíce másla, přidejte česnek a za stálého míchání ho opečte do zlatova (cca 1-2 minuty). Přilijte kuřecí vývar, limetkovou šťávu a na konec i koriandrovou nať. Stáhněte výkon sporáku na minimum, aby omáčka jen zlehka probublávala nechte ji trochu zredukovat po dobu cca 5 minut. Pokud máte pánev, kterou můžete dát do trouby, tak tam vraťte to opečené kuře. Pokud nemáte takovou pánev, tak kuře i omáčku přesuňte do menšího pekáčku. Nechte péct cca 25 -30 minut.

  4. Limetkové kuře s koriandrem ihned servírujte s libovolnou přílohou. Použila jsem pečené brambůrky s česnekem a parmezánem. Ale klidně si tento pokrm umím představit s rýží či kouskem kváskového domácího chleba. Nechte si chutnat


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!