Mrkvové lívanečky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500 ml mléka
- 320 g hladké mouky
- 2 větší mrkve, jemně nastrouhané
- 1 prášek do pečiva, necelý (nebo 3/4 droždí)
- 2 vejce
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce rumu
- sůl na špičku nože
- 1 vanilkový cukr
- Dále:
- olej na smažení
- zakysaná smetana nebo měkký tvaroh
- moučkový nebo vanilkový cukr, med
- mrkev dušená na sladko
Postup Mrkvové lívanečky
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, hladké mouky, kypřidla, rumu, vanilkového cukru, citronové kůry, mrkve, soli a vajec vymícháme hladké, středně husté těsto, které lijeme naběračkou nebo lžící na pánev s rozpáleným olejem nebo do lívanečníku a smažíme lívance z obou stran dozlatova. Pokud použijeme droždí, budeme sice čekat, až nám těsto vzkypí, ale o to lepší pak lívanečky budou. Záleží na každém, co si zvolí.
Po usmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Pak potřeme oslazeným tvarohem nebo smetanou a dozdobíme čerstvě na jemno nastrouhanou mrkví nebo dušenou mrkví na sladko. Podáváme jako sladký hlavní chod nebo jako dezert, svačinu...