Mrkvové lívanečky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 ml mléka
320 g hladké mouky
2 větší mrkve, jemně nastrouhané
1 prášek do pečiva, necelý (nebo 3/4 droždí)
2 vejce
1 lžička citronové kůry
2 lžíce rumu
sůl na špičku nože
1 vanilkový cukr
Dále:
olej na smažení
zakysaná smetana nebo měkký tvaroh
moučkový nebo vanilkový cukr, med
mrkev dušená na sladko

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, hladké mouky, kypřidla, rumu, vanilkového cukru, citronové kůry, mrkve, soli a vajec vymícháme hladké, středně husté těsto, které lijeme naběračkou nebo lžící na pánev s rozpáleným olejem nebo do lívanečníku a smažíme lívance z obou stran dozlatova. Pokud použijeme droždí, budeme sice čekat, až nám těsto vzkypí, ale o to lepší pak lívanečky budou. Záleží na každém, co si zvolí.

  2. Po usmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Pak potřeme oslazeným tvarohem nebo smetanou a dozdobíme čerstvě na jemno nastrouhanou mrkví nebo dušenou mrkví na sladko. Podáváme jako sladký hlavní chod nebo jako dezert, svačinu...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!