Žitný chléb podle Paula Hollywooda
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g žitné mouky
- 350 ml vody pokojové teploty
- 10 g (2lžičky) soli
- 10 g (2lžičky) sušeného droždí
- 20 ml tekuté melasy (black treacle)
- olivový olej
Postup Žitný chléb podle Paula Hollywooda
Postup přípravy receptu
-
Mouku vsypeme do mísy, na jednu stranu přidáme sůl, na druhou droždí. Přidáme melasu a 2/3 vody a prsty začneme vypracovávat těsto. Je-li potřeba, přilijeme zbytek vody, ale není nezbytné spotřebovat všechnu vodu (záleží na savosti mouky). Směs má být měkká, ale ne vlhká.
Těsto přendáme z mísy na vál, který pokapeme trochou olivového oleje a hněteme 5-10 minut dokud těsto není hladké a elastické.
Poté jej vrátíme do mísy mírně vymazané olivovým olejem a necháme kynout nejlépe 4 hodiny na teplém místě.
Po vykynutí těsto přendáme na mírně pomoučený vál, propracujeme a vytvarujeme bochník.
Jemně posypeme moukou, zakryjmeme utěrkou a necháme další 2-3 hodiny kynout.
Poté vyhřejeme troubu na 220 stupňů, těsto přendáme na plech a pečeme na střední mřížce zhruba 30 minut. Do trouby je potřeba přidat mísku s vodou, aby se vytvořila pára. Po 30 minutách by chléb po poklepání na spodní část měl mít dutý zvuk znamení, že je dobře upečený. Necháme vychladit na mřížce.