Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 5-6 přerostlých okurek nakládaček (nebo asi 3-4 salátovky)
- 1 velká mrkev
- 2-3 střední cibule
- 1 velká červená a 1 velká žlutá paprika
- velká špetka soli
- Do každé sklenice 0,7 l:
- několik pepřů a nového koření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 4 KL cukru
- 2-4 tablety sladidla (dříve spolarin)
- 1 rovnou KL soli
- 0,5 dl octa
Postup Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)
Postup přípravy receptu
-
Okurky oloupeme a vydlabeme semeníky. Pak nakrouháme na slabé měsíčky (na okurkovém struhadle). Cibuli oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na 1 mm plátky. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše smícháme v míse a osolíme. Necháme v chladnu a přikryté do druhého dne. Pokud místo okurek použijeme cukety, necháme odpočívat max. 1 - 1 a půl hodiny, jinak cukety moc rozměknou.
Na dno sklenic (0,7 l) dáme koření: několik celých pepřů a nového koření, 1 hřebíček a 1 bobkový list. Pak do sklenic dáme vymačkanou zeleninu v přiměřeném množství.
Do každé zavařovací sklenice 0,7 l přidáme na zeleninu: 4 kávové lžičky cukru, 2-4 tablety sladidla (možno nahradit cukrem – 1 tableta = 1 plná KL cukru), 1 kávovou rovnou lžičku soli (povrch lžičky se solí je dobré zarovnat obráceným nožem) a 0,5 dl octa. Dolijeme převařenou chladnou vodou. Sterilujeme při 80 st. C max.10-15 minut, ne déle. Tato okurková čalamáda je ve finále poněkud tmavší barvy, ale je moc dobrá.