Fazolové lusky do skla (na zimu)
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1) Fazolové lusky na zimu:
- fazolové lusky
- Nálev:
- 0,5 l vody
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 1 rovná lžíce soli - vše převařit
- 2) Fazolové lusky jako chřest:
- fazolové lusky
- Nálev:
- 2 l vody + 1/2 l octa
- 80 g soli
- 200-250 g cukru (nebo v přepočtu množství dia-sladidla)
- 6 hřebíčků
- 6 ks nového koření
- 1/2 lžičky celého pepře
- a podle chuti 1-5 snítek meduňky lékařské
- 3) Fazolové lusky ve slaném nálevu:
- na litr vody dáme 1 vrchovatou lžíci soli
- 4) Fazolový salát se zeleninou:
- 1 kg fazolových lusků
- 1 celer
- 2 okurky
- 1 červená paprika
- 1 velká cibule
Postup Fazolové lusky do skla (na zimu)
Postup přípravy receptu
-
Fazolové lusky na zimu: Lusky povaříme, zbavíme případně vláken, nakrájíme na kousky a plníme do sklenic. Přidáme cibuli nakrájenou na plátky. Zalijeme nálevem a sterilujeme 20 min. při 80°C.
Fazolové lusky jako chřest: Fazolové lusky v čisté vodě (bez přísad) povaříme do poloměkka. Po vyjmutí rovnáme do 1/2 l sklenic na stojato a zaléváme nálevem. Sterilujeme asi 20 minut při teplotě 85°C. Používáme nepokrájené ke všem druhům masa.
Fazolové lusky ve slaném nálevu Nakrájené lusky (2 cm) spaříme ve vodě, necháme je vychladit a narovnáme do sklenic. Potom je zalijeme nálevem. Zavíčkujeme a 2x sterilujeme - 1. den 30 minut při 100°C, 2. den 15 minut při 100°C. V zimě jsou jako čerstvé.
Fazolový salát se zeleninou: Fazole a celer uvaříme do poloměkka (bez soli). Lusky pokrájíme na 1 a 1/2 cm, ostatní zeleninu (okurky, červená paprika a cibule) na nudličky. Vše promícháme, mírně osolíme a opepříme. Na dno sklenic dáme 1 lžíci oleje, nasypeme směs zeleniny, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 20 minut při 80°C.