Fazolové lusky do skla (na zimu)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1) Fazolové lusky na zimu:
fazolové lusky
Nálev:
0,5 l vody
3 lžíce octa
2 lžíce cukru
1 rovná lžíce soli - vše převařit
2) Fazolové lusky jako chřest:
fazolové lusky
Nálev:
2 l vody + 1/2 l octa
80 g soli
200-250 g cukru (nebo v přepočtu množství dia-sladidla)
6 hřebíčků
6 ks nového koření
1/2 lžičky celého pepře
a podle chuti 1-5 snítek meduňky lékařské
3) Fazolové lusky ve slaném nálevu:
na litr vody dáme 1 vrchovatou lžíci soli
4) Fazolový salát se zeleninou:
1 kg fazolových lusků
1 celer
2 okurky
1 červená paprika
1 velká cibule

Postup přípravy receptu

  1. Fazolové lusky na zimu: Lusky povaříme, zbavíme případně vláken, nakrájíme na kousky a plníme do sklenic. Přidáme cibuli nakrájenou na plátky. Zalijeme nálevem a sterilujeme 20 min. při 80°C.

  2. Fazolové lusky jako chřest: Fazolové lusky v čisté vodě (bez přísad) povaříme do poloměkka. Po vyjmutí rovnáme do 1/2 l sklenic na stojato a zaléváme nálevem. Sterilujeme asi 20 minut při teplotě 85°C. Používáme nepokrájené ke všem druhům masa.

  3. Fazolové lusky ve slaném nálevu Nakrájené lusky (2 cm) spaříme ve vodě, necháme je vychladit a narovnáme do sklenic. Potom je zalijeme nálevem. Zavíčkujeme a 2x sterilujeme - 1. den 30 minut při 100°C, 2. den 15 minut při 100°C. V zimě jsou jako čerstvé.

  4. Fazolový salát se zeleninou: Fazole a celer uvaříme do poloměkka (bez soli). Lusky pokrájíme na 1 a 1/2 cm, ostatní zeleninu (okurky, červená paprika a cibule) na nudličky. Vše promícháme, mírně osolíme a opepříme. Na dno sklenic dáme 1 lžíci oleje, nasypeme směs zeleniny, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 20 minut při 80°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!