Žitný celozrnný chleba se semínky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
180 g celozrnné žitné mouky
Dále:
100 g pomerančové šťávy
220 g vody
200 g celozrnné žitné mouky
120 g žitné chlebové mouky
50 g mletého lněného semínka
25 g sezamového semínka
25 g chia semínek
10 g soli (2 rovné lžičky)
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Dobře to jde třeba dánskou metlou (foto).

  3. Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 2 hodiny).

  4. Vložíme do studené trouby, zapneme na 200 °C a upečeme - po cca 35-40 minutách chleba z formy opatrně vyklopíme na plech a 10-15 minut dopečeme. Krájíme nejdřív po 12 hodinách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!