Žitný celozrnný chleba se semínky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvasu
- 200 g vody
- 180 g celozrnné žitné mouky
- Dále:
- 100 g pomerančové šťávy
- 220 g vody
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 120 g žitné chlebové mouky
- 50 g mletého lněného semínka
- 25 g sezamového semínka
- 25 g chia semínek
- 10 g soli (2 rovné lžičky)
- drcený kmín
Postup Žitný celozrnný chleba se semínky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Dobře to jde třeba dánskou metlou (foto).
Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 2 hodiny).
Vložíme do studené trouby, zapneme na 200 °C a upečeme - po cca 35-40 minutách chleba z formy opatrně vyklopíme na plech a 10-15 minut dopečeme. Krájíme nejdřív po 12 hodinách.