Zelňačka s paprikovým lalokem

Recepty, Polévky

Suroviny

cca 450 g libovějšího vepřového paprikového laloku
cca 400 g olouopaných brambor
150 g celeru
150 g mrkve
1 cibule
1 lžíce mleté sladké papriky
1 plná lžíce hladké mouky
cca 2 l vývaru
1 sklenice kysaného zelí (litrovka)
sůl
pepř mletý
celerová nať nebo petrželová

Postup přípravy receptu

  1. Z vepřového paprikového laloku sundáme kůži, kterou necháme následně v polévce vyvařit. Tučnější část odkrojíme a necháme nasucho vyškvařit v rozpáleném hrnci. Až pustí tuk, přisypeme drobně pokrájenou cibuli, kterou na tuku osmažíme společně s libovějším, na nudličky nebo kostičky pokrájeným lalokem.

  2. Po osmažení cibule a masa přisypeme osmažit i pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev s celerem a dále přisypeme papriku s moukou, které během míchání necháme ve směsi také krátce osmažit.

  3. Vše zalijeme vývarem (zatím postačí 1,5 litru), promícháme, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do jejich změknutí. Kůži z laloku necháme v polévce vyvařit, tučnější kus, který jsme vysmažili můžeme vyndat nebo též vyvařit, záleží na tučnosti.

  4. Po změknutí brambor přidáme pokrájené okapané zelí (neproplachovat!) a dovaříme na skus, dolijeme vývarem do požadované hustoty a dle chuti osolíme a opepříme, případně dokyselíme šťávou ze zelí. Nakonec přidáme trochu čerstvé nebo sušené celerové (petrželové) natě, necháme přejít varem a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!