Zelňačka s paprikovým lalokem
Recepty, PolévkySuroviny
- cca 450 g libovějšího vepřového paprikového laloku
- cca 400 g olouopaných brambor
- 150 g celeru
- 150 g mrkve
- 1 cibule
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 plná lžíce hladké mouky
- cca 2 l vývaru
- 1 sklenice kysaného zelí (litrovka)
- sůl
- pepř mletý
- celerová nať nebo petrželová
Postup Zelňačka s paprikovým lalokem
Postup přípravy receptu
-
Z vepřového paprikového laloku sundáme kůži, kterou necháme následně v polévce vyvařit. Tučnější část odkrojíme a necháme nasucho vyškvařit v rozpáleném hrnci. Až pustí tuk, přisypeme drobně pokrájenou cibuli, kterou na tuku osmažíme společně s libovějším, na nudličky nebo kostičky pokrájeným lalokem.
Po osmažení cibule a masa přisypeme osmažit i pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev s celerem a dále přisypeme papriku s moukou, které během míchání necháme ve směsi také krátce osmažit.
Vše zalijeme vývarem (zatím postačí 1,5 litru), promícháme, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do jejich změknutí. Kůži z laloku necháme v polévce vyvařit, tučnější kus, který jsme vysmažili můžeme vyndat nebo též vyvařit, záleží na tučnosti.
Po změknutí brambor přidáme pokrájené okapané zelí (neproplachovat!) a dovaříme na skus, dolijeme vývarem do požadované hustoty a dle chuti osolíme a opepříme, případně dokyselíme šťávou ze zelí. Nakonec přidáme trochu čerstvé nebo sušené celerové (petrželové) natě, necháme přejít varem a můžeme podávat.