Snadné škvarkové pagáčky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky soli
100-110 g vody
1 lžička cukru
100 g bílého jogurtu
1 žloutek
100 g oleje
15 g čerstvého droždí
Na provalování:
cca 200 g mletých škvarků
lžíce měkkého sádla
sůl
necelá lžička mletého pepře
Na potření a posyp před pečením:
1 rozšlehané vajíčko
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké, ale pevnější těsto, které necháme zakryté v míse dobře vykynout (45-60 minut).

  2. Těsto propracujeme, rozválíme do velkého obdélníku (je-li třeba, lehce podsypneme moukou) a celou plochu těsta potřeme mletými škvarky, smíchanými se lžící sádla. Škvarky dobře osolíme a opepříme a takto připravené těsto srolujeme do pevného závinu, který svrchu válečkem trochu rozválíme na plocho a po délce ještě složíme na třetiny do vyššího balíčku. Zakryjeme utěrkou a necháme opět téměř hodinu nakynout.

  3. Vykynutý balíček těsta na pomoučeném stole opatrně rozválíme do nevelkého obdélníku o síle cca 2-3 cm a kulatým vykrajovátkem nebo maličkou skleničkou vykrájíme pagáčky. Vykrajovátko (okraj skleničky) před každým vtisknutím do těsta omoučíme, aby se vykrojený kousek dobře odloupnul.

  4. Pagáčky (včetně zbylých odkrojků těsta) naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 20-30 minut dokynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 10 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!