Snadné škvarkové pagáčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 400 g hladké mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky soli
- 100-110 g vody
- 1 lžička cukru
- 100 g bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 100 g oleje
- 15 g čerstvého droždí
- Na provalování:
- cca 200 g mletých škvarků
- lžíce měkkého sádla
- sůl
- necelá lžička mletého pepře
- Na potření a posyp před pečením:
- 1 rozšlehané vajíčko
- celý kmín
Postup Snadné škvarkové pagáčky
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké, ale pevnější těsto, které necháme zakryté v míse dobře vykynout (45-60 minut).
Těsto propracujeme, rozválíme do velkého obdélníku (je-li třeba, lehce podsypneme moukou) a celou plochu těsta potřeme mletými škvarky, smíchanými se lžící sádla. Škvarky dobře osolíme a opepříme a takto připravené těsto srolujeme do pevného závinu, který svrchu válečkem trochu rozválíme na plocho a po délce ještě složíme na třetiny do vyššího balíčku. Zakryjeme utěrkou a necháme opět téměř hodinu nakynout.
Vykynutý balíček těsta na pomoučeném stole opatrně rozválíme do nevelkého obdélníku o síle cca 2-3 cm a kulatým vykrajovátkem nebo maličkou skleničkou vykrájíme pagáčky. Vykrajovátko (okraj skleničky) před každým vtisknutím do těsta omoučíme, aby se vykrojený kousek dobře odloupnul.
Pagáčky (včetně zbylých odkrojků těsta) naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 20-30 minut dokynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 10 minut).