Plná cibulačka po francouzsku
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 červená cibule
- 2 střední žluté cibule
- 120 ml suchého bílého vína
- 450 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- snítka čerstvého tymiánu
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- pažitka
- voda
- toastový chléb
- 1 lžíce strouhaného sýru – používám goudu
Postup Plná cibulačka po francouzsku
Postup přípravy receptu
-
Cibule překrojíme podélně a pak napříč nakrájíme na měsíčky. V kastrolu rozehřejeme máslo a restujeme cibuli, aby zesklovatěla. Dáme na chvíli stranou, zakryjeme poklicí. Cibule sama dojde. Tu chvíli si určete, ale stačí 3 minuty.
Vrátíme zpět na vařič, přilijeme víno, promícháme a necháme vařit. Pokud máte k dispozici jen sušený tymián, přidáme ho teď. Osolíme a opepříme. Když se víno mírně vyvaří, zalijeme cibuli kuřecím vývarem a provaříme. Teď je chvilka na čerstvý tymián. Můžete přidat ještě trochu vody, pokud se polévka redukovala víc, než jste čekali. Teplotu zmírníme a vaříme ještě tak 4 až 5 minut. Dochutíme případně ještě solí a pepřem. Po odstavení můžeme zakrýt poklicí.
Plátky toastového chleba vykrojíme (libovolný tvar), osmahneme na oleji a ještě na pánvi je posypeme strouhaným sýrem, pánev zakryjeme a dáme stranou, toasty se sýrem samy dojdou.
Při podávání dáme do polévky na talíři toasty se sýrem, dozdobíme pažitkou.