Plná cibulačka po francouzsku

Recepty, Polévky

Suroviny

1 červená cibule
2 střední žluté cibule
120 ml suchého bílého vína
450 ml kuřecího vývaru
2 lžíce másla
1 lžička sušeného tymiánu
snítka čerstvého tymiánu
1 lžíce oleje
sůl
pepř
pažitka
voda
toastový chléb
1 lžíce strouhaného sýru – používám goudu

Postup přípravy receptu

  1. Cibule překrojíme podélně a pak napříč nakrájíme na měsíčky. V kastrolu rozehřejeme máslo a restujeme cibuli, aby zesklovatěla. Dáme na chvíli stranou, zakryjeme poklicí. Cibule sama dojde. Tu chvíli si určete, ale stačí 3 minuty.

  2. Vrátíme zpět na vařič, přilijeme víno, promícháme a necháme vařit. Pokud máte k dispozici jen sušený tymián, přidáme ho teď. Osolíme a opepříme. Když se víno mírně vyvaří, zalijeme cibuli kuřecím vývarem a provaříme. Teď je chvilka na čerstvý tymián. Můžete přidat ještě trochu vody, pokud se polévka redukovala víc, než jste čekali. Teplotu zmírníme a vaříme ještě tak 4 až 5 minut. Dochutíme případně ještě solí a pepřem. Po odstavení můžeme zakrýt poklicí.

  3. Plátky toastového chleba vykrojíme (libovolný tvar), osmahneme na oleji a ještě na pánvi je posypeme strouhaným sýrem, pánev zakryjeme a dáme stranou, toasty se sýrem samy dojdou.

  4. Při podávání dáme do polévky na talíři toasty se sýrem, dozdobíme pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!