Zelňačka z uzených žeber

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g uzených žeber
4 větší brambory
1 ostrá papriková klobása
500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžičky sladké papriky
1/4 l sladké smetany
1-2 lžíce sádla
1-2 lžíce mouky
sůl
2 stroužky česneku (podle chuti)
Na talíř:
zakysaná smetana
sekaná pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Dobře omytá žebra dáme vařit do studené vody. Když jsou žebra uvařená, vyndáme je z hrnce a obereme z nich maso. Zárověň uzený vývar přecedíme do jiného hrnce a dáme do něj vařit brambory.

  2. Když máme brambory dostatečně uvařené (jsou brzy), přidáme na menší kousky překrájené a vymačkané zelí (zelnou šťávu nevyléváme). Obrané maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme ho do polévky a s ním i na kolečka pokrájenou klobásu.

  3. Na pánev dáme lžíci sádla, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, po osmahnutí cibule do barvy přidáme mouku, zasmahneme a rozpustíme tam červenou papriku. Přidáme hned do polévky, prováříme nejméně 10 minut.

  4. Zalijeme smetanou a ještě asi 1-2 minuty vaříme. Podle chuti osolíme a přidáme i prolisovaný nebo granulovaný česnek. Na talíři můžeme polévku ozdobit lžící zakysané smetany a sekanou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!