Zelňačka z uzených žeber
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g uzených žeber
- 4 větší brambory
- 1 ostrá papriková klobása
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 2 lžičky sladké papriky
- 1/4 l sladké smetany
- 1-2 lžíce sádla
- 1-2 lžíce mouky
- sůl
- 2 stroužky česneku (podle chuti)
- Na talíř:
- zakysaná smetana
- sekaná pažitka
Postup Zelňačka z uzených žeber
Postup přípravy receptu
-
Dobře omytá žebra dáme vařit do studené vody. Když jsou žebra uvařená, vyndáme je z hrnce a obereme z nich maso. Zárověň uzený vývar přecedíme do jiného hrnce a dáme do něj vařit brambory.
Když máme brambory dostatečně uvařené (jsou brzy), přidáme na menší kousky překrájené a vymačkané zelí (zelnou šťávu nevyléváme). Obrané maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme ho do polévky a s ním i na kolečka pokrájenou klobásu.
Na pánev dáme lžíci sádla, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, po osmahnutí cibule do barvy přidáme mouku, zasmahneme a rozpustíme tam červenou papriku. Přidáme hned do polévky, prováříme nejméně 10 minut.
Zalijeme smetanou a ještě asi 1-2 minuty vaříme. Podle chuti osolíme a přidáme i prolisovaný nebo granulovaný česnek. Na talíři můžeme polévku ozdobit lžící zakysané smetany a sekanou pažitkou.