Rodinná zelňačka

Recepty, Polévky

Suroviny

1 uzené koleno z plece nebo uzená žebra
2 plátky dobře vyuzené slaniny
3 střední cibule
4 střední brambory
3 PL polohrubé mouky
1 sáček kysaného zelí nebo domácí
1 PL sádla¨
1 PL cukru krupice
1 PL mleté sladké papriky
1 PL celého kmínu
5 kuliček nového koření
1-2 bobkové listy
sůl, mletý bílý pepř
1-2 sušené chilli papričky
250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Den předem v PH (pomalý hrnec) s minimálním množstvím vody dáme ovařit uzené koleno. Uložíme ho do chladna, spolu s rosolem, který tam vznikne.

  2. Druhý den na rozpuštěném sádle vyškvaříme kostičky slaniny, necháme rozvonět kmín, nové koření a bobkový list. Přidáme nakrájené cibule, až zesklovatí, zasypeme lžící cukru a necháme zkarameliozovat. Na cibulový základ dáme mletou papriku, mouku a zlehka osmažíme. Zalijeme vodou, povaříme, osolíme, přidáme ztuhlý rosol z ovařeného kolena, chilli papričky, na drobné kostičky nakrájené brambory a necháme vařit.

  3. Ze sáčku zelí vyždímeme nálev, ale zelí neproplachujeme. Na prkýnku ho překrájíme na menší části, aby při jídle neviselo ze lžíce. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme pokrájené zelí a chvíli povaříme. Vložíme nakrájené maso. Kůži tam nedávám, ne každý ji má rád. Nakonec zalijeme smetanou, necháme přejít varem, odstavíme a dochutíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!