Rodinná zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 uzené koleno z plece nebo uzená žebra
- 2 plátky dobře vyuzené slaniny
- 3 střední cibule
- 4 střední brambory
- 3 PL polohrubé mouky
- 1 sáček kysaného zelí nebo domácí
- 1 PL sádla¨
- 1 PL cukru krupice
- 1 PL mleté sladké papriky
- 1 PL celého kmínu
- 5 kuliček nového koření
- 1-2 bobkové listy
- sůl, mletý bílý pepř
- 1-2 sušené chilli papričky
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup Rodinná zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Den předem v PH (pomalý hrnec) s minimálním množstvím vody dáme ovařit uzené koleno. Uložíme ho do chladna, spolu s rosolem, který tam vznikne.
Druhý den na rozpuštěném sádle vyškvaříme kostičky slaniny, necháme rozvonět kmín, nové koření a bobkový list. Přidáme nakrájené cibule, až zesklovatí, zasypeme lžící cukru a necháme zkarameliozovat. Na cibulový základ dáme mletou papriku, mouku a zlehka osmažíme. Zalijeme vodou, povaříme, osolíme, přidáme ztuhlý rosol z ovařeného kolena, chilli papričky, na drobné kostičky nakrájené brambory a necháme vařit.
Ze sáčku zelí vyždímeme nálev, ale zelí neproplachujeme. Na prkýnku ho překrájíme na menší části, aby při jídle neviselo ze lžíce. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme pokrájené zelí a chvíli povaříme. Vložíme nakrájené maso. Kůži tam nedávám, ne každý ji má rád. Nakonec zalijeme smetanou, necháme přejít varem, odstavíme a dochutíme.