Zelná polévka strýce Jiřího

Recepty, Polévky

Suroviny

2 hrsti na nudličky nakrájeného bílého zelí
3 brambory
2 nožičky pikantní klobásy
1 hrst nakrájených hříbků čerstvých nebo mražených hříbků
1 cibule
2 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček celého pepře
150 ml sladké smetany
horký masový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nasekáme na kostičky a vložíme ji do kastrolu s rozehřátým sádlem.

  2. Na střední teplotě ji restujeme 10 minut a poté přidáme na nudličky nakrájené zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření.

  3. Všechno opékáme dozlatova, zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování nebo promíchávání.

  4. Přidáme nakrájenou klobásu, restujeme do chvíle, než pustí tuk a zasypeme třemi lžícemi hladké mouky a vzápětí lžičkou sladké papriky.

  5. Prosmahneme, promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme pokrájené brambory a hříbky.

  6. Na nejnižší teplotě prováříme 20-30 minut a průběžně promícháváme.

  7. Podle chuti dosolíme, opepříme (díky pikantní klobáse většinou není třeba) a na závěr přilijeme smetanu a odstavíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!