Zelná omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 2 hrsti kysaného zelí
- 2 klobásy
- 5 větších brambor předem uvařených
- 1 smetana na vaření
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 KL drceného kmínu
- 1 PL sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 PL sušené majoránky
- kousek másla
- 2 PL hladké mouky
- 2 bujóny
- sůl
Postup Zelná omáčka
Postup přípravy receptu
-
Hlávkové zelí nakrájíme na proužky, cibuli na kostičky a pokud je kysané zelí příliš dlouhé, překrájíme jej. Klobásu nakrájíme na kolečka.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme klobásu, posekaný česnek a orestujeme. Zasypeme paprikou, přidáme obě zelí, koření kromě majoránky, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme zhruba 20 minut, poté přidáme nakrájené vařené brambory, majoránku, přilijeme smetanu, prohřejeme a zahustíme podle potřeby světlou jíškou.
Vaříme ještě cca 10 minut. Podáváme s pečivem nebo bez.