Indické placky základní;75% hydratace
Recepty, PřílohySuroviny
- Přečtěte si poznámku!
- gehunke atta 400g = 100%
- tekutina 260-300g = 65% až 75%
- tuk 20 g = 10%
- sůl 4 g = 1%
- talíř s moukou na podsypání
- případně tuk na pomazání hotové placky
- Gehunke atta je celozrnná pšeničná mouka, která se občas prodává ve specializovaných obchodech pod názvem Chapati Flour. Tradičně se mele v kamenném mlýně. Jako její náhražku doporučuji jemně mletou plnohodnotnou mouku nebo prosátou běžnou celozrnnou pšeničnou mouku (zbylé otruby v sítu odstraňte). Druhá možnost je namlít si jí sami doma - recept již brzy!
Postup Indické placky základní;75% hydratace
Postup přípravy receptu
-
Odvažte si suroviny na kuchyňské váze. Smíchejte všechny dohromady a uhněťte těsto. Rozkrájejte těsto na kousíčky, každý by měl vážit 60-65 g. Z kousíčků udělejte kuličky. Kuličky dejte na vymaštěný talíř. Posypte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte těsto 0,5 hodiny odpočinout.
Rozehřejte si pánev na střední stupeň a pomažte ubrouskem namočeným v oleji. Kuličku zploštěte a namočte ji do mouky. Rozválejte svisle dolu, točte horizontálně a pomoučněte a rozválejte svisle dolu. Popřípadě opakujte, dokud nemáte 3 mm kulatou placku.
Placku dejte na pánev a mezitím rozválejte druhou. Sledujte jak se placka dělá zespoda. Jakmile se objeví hnědé flíčky, placku otočte. Nechejte upéct z druhé strany, dokud se nezačnou vytvářet hnědé flíčky.
Placku otočte na původní stranu a buďto zopakujte pečení z obou stran a přitlačujte placku podběračkou nebo ji vhoďte do ohně plynového vařiče a jakmile se nafoukne, vyndejte ji kleštěmi nebo ji dopečte pomocí flambovače.
Placku dejte na talíř a potřete tukem. Placky jsou nejlepší čerstvé, ale jdou zamrazit anebo je možné udělat větší množství těsta dopředu a skladovat jej v ledničce až 2 dny.