Indické placky základní;75% hydratace

Recepty, Přílohy

Suroviny

Přečtěte si poznámku!
gehunke atta 400g = 100%
tekutina 260-300g = 65% až 75%
tuk 20 g = 10%
sůl 4 g = 1%
talíř s moukou na podsypání
případně tuk na pomazání hotové placky
Gehunke atta je celozrnná pšeničná mouka, která se občas prodává ve specializovaných obchodech pod názvem Chapati Flour. Tradičně se mele v kamenném mlýně. Jako její náhražku doporučuji jemně mletou plnohodnotnou mouku nebo prosátou běžnou celozrnnou pšeničnou mouku (zbylé otruby v sítu odstraňte). Druhá možnost je namlít si jí sami doma - recept již brzy!

Postup přípravy receptu

  1. Odvažte si suroviny na kuchyňské váze. Smíchejte všechny dohromady a uhněťte těsto. Rozkrájejte těsto na kousíčky, každý by měl vážit 60-65 g. Z kousíčků udělejte kuličky. Kuličky dejte na vymaštěný talíř. Posypte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte těsto 0,5 hodiny odpočinout.

  2. Rozehřejte si pánev na střední stupeň a pomažte ubrouskem namočeným v oleji. Kuličku zploštěte a namočte ji do mouky. Rozválejte svisle dolu, točte horizontálně a pomoučněte a rozválejte svisle dolu. Popřípadě opakujte, dokud nemáte 3 mm kulatou placku.

  3. Placku dejte na pánev a mezitím rozválejte druhou. Sledujte jak se placka dělá zespoda. Jakmile se objeví hnědé flíčky, placku otočte. Nechejte upéct z druhé strany, dokud se nezačnou vytvářet hnědé flíčky.

  4. Placku otočte na původní stranu a buďto zopakujte pečení z obou stran a přitlačujte placku podběračkou nebo ji vhoďte do ohně plynového vařiče a jakmile se nafoukne, vyndejte ji kleštěmi nebo ji dopečte pomocí flambovače.

  5. Placku dejte na talíř a potřete tukem. Placky jsou nejlepší čerstvé, ale jdou zamrazit anebo je možné udělat větší množství těsta dopředu a skladovat jej v ledničce až 2 dny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!