Zeleninová polévka po mexicku - s mletým hovězím, fazolemi a domácími tortillami
Recepty, PolévkySuroviny
- Polévka:
- 500 g mletého hovězího masa
- 450 g zeleniny Dione Sombrero
- 500 ml masového vývaru (může být i uzený)
- 300 ml pasírovaných rajčat
- 300 g červených fazolí v rajčatovém nálevu
- 300 g bílých fazolí v rajčatovém nálevu
- 2 ks stroužku česneku
- 1 ks cibule
- 4 lžíce sekané petrželové nati
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky sušeného koriandru
- špetka třtinového cukru
- olej
- pepř
- sůl
- Česneková smetana:
- 200 g husté kysané smetany
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- Tortilly:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek vody
- 1 lžička soli
- 50 g sádla
Postup Zeleninová polévka po mexicku - s mletým hovězím, fazolemi a domácími tortillami
Postup přípravy receptu
-
Polévka: Na másle asi 15 minut restujeme zmraženou zeleninu, pak odstavíme. Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na drobno, když lehce zezlátne, přidáme nasekaný česnek. Po dvou minutách přidáme mleté maso smíchané se solí, skořicí, pepřem a koriandrem. Mícháme, dokud maso nezíská šedou barvu. Pak přilijeme pasírovaná rajčata a deset minut povaříme Přilijeme vývar a vaříme asi 40 minut. Když máme hotovo, přidáme fazole i s nálevem a restovanou zeleninu. Ochutíme solí, pepřem a cukrem, přidáme sekanou petrželovou nať a vypneme.
Česneková smetana: Smetanu smícháme s prolisovaným nebo nastrouhaným česnekem, pepřem a solí.
Tortilly: Rozpustíme sádlo. Mouku smícháme se solí. Přidáme do ní vodu a vlažné sádlo a rukama hněteme hladké těsto, které má mít konzistenci asi jako pevnější plastelína. Ihned je rozdělíme na 12 nebo 24 dílků (podle toho, jak chceme mít tortilly velké). Pak z každého kousku tvoříme kuličky, které na lehce pomoučené ploše za občasného podsypávání tence vyválíme. Vkládáme jednu po druhé na sebe do čisté utěrky. Pečeme na suché pánvi z každé strany asi 30 vteřin, po upečení pokládáme do další suché utěrky.