Hrachová polévka s pečenými kuřecími kuličkami
Recepty, PolévkySuroviny
- cca 400 g žlutého půleného hrachu
- 1 velká či 2 malé mrkve
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- trocha oleje
- majoránka
- kmín
- sůl
- pepř
- medvědí česnek
- chilli
- Na jíšku:
- slabší lžíce sádla (nebo oleje)
- vrchovatější lžíce mouky
- voda
- Masové kuličky:
- cca 500 g mletého kuřecího masa
- 50 g strouhaného Cheddaru
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 větší stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce hořčice
- petrželová nať
- pažitka
- sůl
- pepř
- 1 jarní cibulka
Postup Hrachová polévka s pečenými kuřecími kuličkami
Postup přípravy receptu
-
Hrách jsem dala přes noc namočit.
Druhý den jsem mrkev a cibuli rozmělnila pomocí tyčového mixéru, v hrnci osmahla na trošce oleje a to jsem zalila vodou s namočeným hrachem a přidala jsem ještě tak 2 hrnky vody. Trochu jsem to posolila a nechala vařit.
Troubu jsem zapnula na 200.
Mleté maso jsem smíchala se všemi ingrediencemi - bylinky podle chuti, jak kdo má rád, cibulka nadrobno. Pak jsem dělala malé kuličky, které jsem pokládala na pečícím papírem vyložený plech, a dala je na zhruba 20 - 25 minut péct.
Když už byl hrách měkký, ochutila jsem polévku solí a pepřem, spoustou majoránky, trochou mletého kmínu a chilli a přilila jsem asi ještě 3-4dcl vody.
Do toho jsem si udělala jíšku a vmíchala ji do polévky. Tu jsem nechala tak 10 minut povařit.
Úplně nakonec jsem přidala prolisovaný česnek.
Masové koule lze naservírovat na talíř a přelít polévkou anebo je dát až do polévky. Nakonec jsem polévku ochutila a ozdobila sušeným medvědím česnekem.