Zeleninová bramboračka
Recepty, PolévkySuroviny
- 6 středně velkých brambor
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 středně velkých rajčat
- 3 papriky
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce sušené majoránky
- mletý pepř
- sůl
- voda
- zelená petrželka na ozdobu
Postup Zeleninová bramboračka
Postup přípravy receptu
-
Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vařící vodou, ochladíme a oloupeme. Zbývající zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli na tenké půlměsíčky, 4 stroužky česneku na plátky, papriky na proužky, rajčata a brambory na menší kostičky. Zbývající 2 stroužky česneku prolisujeme a odložíme s 1 hrstí nakrájených paprik stranou na později.
Do hrnce na rozehřátý tuk dáme kmín, cibuli a plátky česneku a restujeme 2 minuty. Zasypeme mletou paprikou, rychle promícháme a zalijeme ¾ litrem horké vody.
Přidáme nakrájenou zeleninu, sůl a pepř a slabým varem vaříme 20 minut. Poté ¼ zeleniny děrovanou naběračkou z hrnce odebereme stranou a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme.
Odebranou zeleninu vložíme nazpět do hrnce, přidáme prolisovaný česnek, proužky papriky a majoránku. Dolijeme horkou vodou na námi požadovanou hustotu, podle potřeby dochutíme a ještě 2 minuty povaříme. Na talíři ozdobíme čerstvou petrželovou natí.