Medailonky kulikuli ve slaninovo-cibulové omáčce
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 670 g býčích žláz
- 100 g zauzené slaniny (špeku pokrájené na širší nudličky)
- 100 g Gazdovské slaniny pokrájené na širší nudličky
- 2 velké cibule nadrobno
- 250 g 30% sladké smetany (1 celá krabička trvanlivé smetany)
- 150 ml vývaru (postačí z kostky zeleninového nebo slepičího bujónu)
- sůl
- pepř
Postup Medailonky kulikuli ve slaninovo-cibulové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Žlázy opláchneme, osušíme a z každého kusu si ukrojíme 4 plátky do tvaru motýlka tak, že vždy zakrojíme cca 1 cm široký plátek, nedořízneme až do konce a další stejně široký plátek ukončíme řezem viz obrázek v postupu. Takto připravené medailonky na stranách nařízneme, abychom zabránili pokroucení při restování.
Na rozpálené velké pánvi si dáme dozlatova osmažit všechnu slaninu. Část puštěného tuku slijeme do kastrolu a na zbytku i se slaninou prudce restujeme medailonky. Po chvíli, kdy maso pustí větší množství tekutiny, dáme pánev na největší hořák na plný výkon a necháme tekutinu za občasného promíchání vydusit.
Mezitím si v kastrolu rozpálíme slitý tuk ze slaniny a nakrájené cibule osmahneme do světle žluté barvy.
Do osmažené cibule vlijeme obsah z pánve, přidáme smetanu a vývar, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme 15 minut. Poté dírkovaným podběrákem vybereme medailonky na talíř a ponorným mixérem omáčku trochu rozmělníme. Pokud se nám omáčka bude zdát příliš hustá, můžeme naředit převařenou vodou. Medailonky vložíme do omáčky, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme prohřát. Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky nebo těstoviny.