Želé bábovičky s hroznovým vínem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 ml ovocného džusu
- 15-17 g práškové želatiny
- zhruba 400-500 g hroznového vína
- 60 g vlašských ořechů
- 1/3 lžičky oleje na vymazání formiček
Postup Želé bábovičky s hroznovým vínem
Postup přípravy receptu
-
Z odměřené tekutiny si odebereme zhruba 200 ml, rozšleháme v ní želatinu a necháme ji asi 10 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání metličkou zahříváme až do rozpuštění želatiny. Teplota nesmí být moc vysoká, zhruba do 55°C, maximálně 60°C, při překročení želatina netuhne. Mně k rozpuštění stačila teplota podstatně menší. Kdo nemá velké zkušenosti, zahřívá raději ve vodní lázni.
Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbylou tekutinou. Jednoporcové formičky velmi jemně vymastíme olejem a dáme je předem do chladničky vychladit.
Pak do nich nalijeme asi centimetrovou vrstvu tekutiny, dáme zpět ztuhnout - alespoň částečně, pak rozložíme bobule vína a vlašké ořechy, zase zalijeme a znovu dáme ztuhnout.
A ještě si to znovu nakonec zopakujeme - zase víno, ořechy a zalít zbytkem tekutiny s rozpuštěnou želatinou. Necháme důkladně vychladit a vyklopíme.