Griotkový mascarponový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
75 g másla
75 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
1 vejce
špetka soli
2 PL mléka
3 PL kakaa
2 KL prášku do pečiva
125 g polohrubé mouky
25 g škrobu
Na krém:
1 mascarpone
1 vanilínový cukr
1/2 nastrouhané tabulky čokolády
1 smetana na šlehání
malá sklenka rybízu (á la brusinky v rumu)
5 PL griotky
1 sáček práškové želatiny
Na ozdobu jsem použila
višně v čokoládě

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny, přilijeme mléko a přidáme promíchané a prosáté sypké suroviny. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C. Necháme zchladnout.

  2. Mezitím vymícháme mascarpone s vanilínovým cukrem a rybízem. Smetanu ušleháme do tuha a vmícháme zlehka k mascarpone spolu s nastrouhanou čokoládou. Griotku nalijeme do kastrůlku, vysypeme do ní želatinu a necháme nabobtnat. Poté ji zahřejeme a necháme zcela rozpustit za stálého míchání. Přidáme k ní 2 lžíce krému, rozmícháme a vlijeme ihned do krému. Pečlivě rozmícháme a nalijeme na vychladlý korpus. Dáme ztuhnout na několik hodin do lednice. Dle fantazie ozdobíme, já na tohle moc buňky nemám, tak jsem dala višně v čokoládě a strouhanou čokoládu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!