Griotkový mascarponový dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 75 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilínový cukr
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 PL mléka
- 3 PL kakaa
- 2 KL prášku do pečiva
- 125 g polohrubé mouky
- 25 g škrobu
- Na krém:
- 1 mascarpone
- 1 vanilínový cukr
- 1/2 nastrouhané tabulky čokolády
- 1 smetana na šlehání
- malá sklenka rybízu (á la brusinky v rumu)
- 5 PL griotky
- 1 sáček práškové želatiny
- Na ozdobu jsem použila
- višně v čokoládě
Postup Griotkový mascarponový dort
Postup přípravy receptu
-
Máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny, přilijeme mléko a přidáme promíchané a prosáté sypké suroviny. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C. Necháme zchladnout.
Mezitím vymícháme mascarpone s vanilínovým cukrem a rybízem. Smetanu ušleháme do tuha a vmícháme zlehka k mascarpone spolu s nastrouhanou čokoládou. Griotku nalijeme do kastrůlku, vysypeme do ní želatinu a necháme nabobtnat. Poté ji zahřejeme a necháme zcela rozpustit za stálého míchání. Přidáme k ní 2 lžíce krému, rozmícháme a vlijeme ihned do krému. Pečlivě rozmícháme a nalijeme na vychladlý korpus. Dáme ztuhnout na několik hodin do lednice. Dle fantazie ozdobíme, já na tohle moc buňky nemám, tak jsem dala višně v čokoládě a strouhanou čokoládu.