Závin ze šlehačkového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 smetana ke šlehání 31% (200 g)
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce octu
- špetka soli
- 6-8 jablek
- cukr krupice
- mletá skořice
- strouhanka
- oříšek másla
- rum na potření
Postup Závin ze šlehačkového těsta
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na těsto, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1/2 hodiny odpočinout.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle.
Těsto rozdělíme na tři díly, každý díl vyválíme na plát, který posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí. Srolujeme v závin, konce závinu utěsníme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Záviny potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pečeme asi 30 minut při 200°C.
Hotové záviny můžeme potřít zbytkem másla s rumem.