Broskvovo-nektarinkový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g mouky
- 1/8 l vlažné vody
- špetka mořské soli
- 75 g Hery
- Náplň:
- 375 g broskví
- 375 g nektarinek
- 375 g jemného tvarohu
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- šťáva z 1 citrónu
- 50 g rozinek
- 50 g oloupaných mandlí
- 30 g Hery
- Na potření:
- Hera
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup Broskvovo-nektarinkový závin
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vodu a přisypeme sůl. Heru nakrájíme na vločky a poklademe ji kolem dokola na hromádku mouky. Těsto hněteme tak dlouho, až je hladké a leskne se. Pod nahřátým kastrolkem ho necháme asi 60 minut odpočívat.
Na utěrce ho poté vyválíme na hodně tenký plát a potřeme rozpuštěnou Herou. Navršíme hmotu utřenou z tvarohu, cukru, žloutků a citrónové šťávy, poklademe směsí ovoce, rozinek a mandlí. Pomocí utěrky závin opatrně zarolujeme, přeneseme na vymaštěný plech a potřeme Herou.
Pečeme v předehřáté elektrické troubě při 225°C, v plynové na stupni 3 asi 40 minut. Mezitím asi 3x až 4x potřeme Herou, aby závin byl křehký. Před podáváním moučník posypeme moučkovým cukrem. Jíme teplý i studený. Obzvlášť chutná s teplou omáčkou s pravou bourbonskou vanilkou.