Nenápadný Hermelín s karamelizovanou cibulkou
Recepty, SýrySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g zakysané smetany
- 200 g Hery nebo másla
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla
- 2 kulaté Hermelíny (100-120 g každý)
- 2 lžíce oleje
- 1 velká červená cibule (nakrájené na kolečka)
- 1 malá chilli paprička nasekaná nadrobno
- 2 lžičky tmavého cukru
- 1 velký žloutek na potření těsta
Postup Nenápadný Hermelín s karamelizovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Mouku promícháme se solí, přidáme mléko, nasekanou studenou Heru/máslo, zakysanou smetanu a promísíme v hladké těsto. Rozdělíme na dva díly, zabalíme do folie a uložíme na 30 – 60 minut do lednice.
Olej rozehřejeme na pánvi, odstavíme a nasypeme na něj cibulové kroužky. Pečeme 15 minut na mírném ohni, pak přisypeme cukr a chilli papričku a tři minuty dopékáme.
Hermelín rozpůlíme, naplníme cibulovou směsí a překlopíme druhou částí, přitiskneme k sobě.
Jednu polovinu těsta rozdělíme na dvě části tak, aby jedna z nich byla o třetinu lehčí než ta druhá. Z obou vyválíme asi 5 mm vysoké kolečko, okraje můžeme vykrojit ozdobným rádýlkem. Na větší část položíme Hermelín.
Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Přes vrchní část přeložíme druhou část těsta a spodní přeložíme přes ni. Pevně stiskneme. Celý povrch potřeme žloutkem.
Troubu předehřejme na 180°C a pečeme 20–30 minut dozlatova. Pak vyjmeme z trouby a po pěti minutách podáváme.