Nenápadný Hermelín s karamelizovanou cibulkou

Recepty, Sýry

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
100 g zakysané smetany
200 g Hery nebo másla
1 lžička soli
1 lžíce másla
2 kulaté Hermelíny (100-120 g každý)
2 lžíce oleje
1 velká červená cibule (nakrájené na kolečka)
1 malá chilli paprička nasekaná nadrobno
2 lžičky tmavého cukru
1 velký žloutek na potření těsta

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Mouku promícháme se solí, přidáme mléko, nasekanou studenou Heru/máslo, zakysanou smetanu a promísíme v hladké těsto. Rozdělíme na dva díly, zabalíme do folie a uložíme na 30 – 60 minut do lednice.

  2. Olej rozehřejeme na pánvi, odstavíme a nasypeme na něj cibulové kroužky. Pečeme 15 minut na mírném ohni, pak přisypeme cukr a chilli papričku a tři minuty dopékáme.

  3. Hermelín rozpůlíme, naplníme cibulovou směsí a překlopíme druhou částí, přitiskneme k sobě.

  4. Jednu polovinu těsta rozdělíme na dvě části tak, aby jedna z nich byla o třetinu lehčí než ta druhá. Z obou vyválíme asi 5 mm vysoké kolečko, okraje můžeme vykrojit ozdobným rádýlkem. Na větší část položíme Hermelín.

  5. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Přes vrchní část přeložíme druhou část těsta a spodní přeložíme přes ni. Pevně stiskneme. Celý povrch potřeme žloutkem.

  6. Troubu předehřejme na 180°C a pečeme 20–30 minut dozlatova. Pak vyjmeme z trouby a po pěti minutách podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!