Kyselica s čabajkou
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g kysaného zelí
- 300 g brambor
- 100 g čabajské klobásy
- 50 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 lžička sádla
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- drcený kmín na špičku lžičky
- 4-5 kuliček nového koření
- sůl
- pepř mletý
- 50 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
- vývar dle potřeby
Postup Kyselica s čabajkou
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli se slaninou dosklovata. Ke konci také přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou čabajku. Zaprášíme vše moukou (plnější lžíce), kterou necháme krátce zpěnit a ke konci smažení přisypeme k mouce i papriku. Vše ihned zalijeme vývarem nebo vodou (cca 750 ml), dobře promícháme, přisypeme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do jejich změknutí společně s kořením.
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky okapané zelí (neproplachovat!), které povaříme do změknutí. Na závěr polévku dochutíme dle potřeby solí a pepřem, zjemníme smetanou, vyndáme kuličky a listy koření a můžeme podávat.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo s kopečkem zakysané krémové smetany.