Obyčejný jablkový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 1 bílý jogurt cca 140-150 g
- 6 středně velkých jablek
- 3 vanilkové cukry
- 3 lžičky mleté skořice
- 3 lžíce rozinek
- 30 ml rumu
- 4-6 lžic mletých ořechů
- 1 malé vejce na pomazání
- moučkový cukr na posyp před podáváním
Postup Obyčejný jablkový závin
Postup přípravy receptu
-
Nejprve rozinky přebereme, horkou vodou na sítku propláchneme a v mističce pokropíme rumem. Prosejeme mouku, přidáme máslo (nebo Heru) nastrouhané nebo nakrájené na kostičky a bílý jogurt. V robotu nebo ručně zaděláme těsto a dáme ho ve folii do chladu odpočinout na 20 minut.
Zapneme troubu na 170-180 °C. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme vidličkou. Plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, postupně každý díl rozválíme na obdélník (podle délky plechu asi 35 cm délka a 20 cm šířka). Na plát dáme podél dlouhé strany asi 2 cm od kraje 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy (nejsou nutné). Zvedneme ponechaný okraj a ponechanou volnou část těsta přehneme až přes ten okraj, uzavřeme konce a závin přendáme na připravený plech.
Postupně uděláme i druhý a třetí závin. Na plechu všechny záviny potřeme vejcem a propícháme několikrát vidličkou vrchní těsto, aby mohla unikat při pečení pára. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova podle trouby cca 30 minut - hlídáme. Upečený, vychladlý závin lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.