Obyčejný pšenično-žitný chléb s kynutím v chladničce
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 700 g hladké pšeničné mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- 3,5-4 zarovnané lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 lžíce octa
- 500 ml vody
- 1 zarovnaná lžička cukru
- 32 g čerstvého droždí
- trochu hladké mouky na vál a ošatku
Postup Obyčejný pšenično-žitný chléb s kynutím v chladničce
Postup přípravy receptu
-
Pro přípravu těsta použijeme domácí pekárnu, která zpracuje i větší množství těsta. Jako první se dávají tekutiny, pak prosátá mouka smíchaná se solí a kmínem, nakonec nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Po uhnětení těsto přendáme do větší mísy, jelikož forma pekárny je na toto množství těsta malá. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, pak do tvaru veky a vložíme do dobře pomoučené velké ošatky. Překryjeme utěrkou a dáme do chladničky. V chladničce vykyne za cca 10 - 12 hodin. Většinou připravuji těsto večer a hned ráno peču.
Troubu nahřejeme i s plechem a teflonovou fólií na 200°C, vyjmeme ho, s pomocí druhé ruky na něj vykulíme z ošatky chléb, shora žiletkou nařízneme, můžeme potřít, nebo rozprašovačem postříkat vodou. Taktéž se může ještě před naříznutím opatně omést mouka z povrchu. Snažíme se pracovat rychle, plech vložíme zpět do trouby a pečeme cca 1 hodinu. Pokud je někdo šikovný a má v troubě pojezdy, tak plech jen povytáhne a bochník z ošatky vykulí. Mně se osvědčil první postup, jelikož se znám.:-) Po upečení necháme na mřížce vychladnout.