Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci oleje
- cibule nakrájenou stejnou hromádku, jako masa
- 1-2 lžíce maďarské sladké papriky
- 1 lžičku (nebo dle chuti) pálivé papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku soli
- pepř čerstvě mletý dle chuti
- 600 ml hovězího vývaru
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíci majoránky
- čerstvá cibule k podávání
Postup Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Postup přípravy receptu
-
Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká).
Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut.
Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl. Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit.
Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.