Zapékané vajíčkové chlebíčky / tousty
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- Množství dle počtu strávníků:
- veka, bageta, toustový chléb
- rozšlehaná vejce
- máslo nebo špek
- dušená šunka nebo sušená
- špek
- cibulka
- sýr dle chuti: Čedar, Niva, Gouda, Hermelín...
- sůl, koření a bylinky dle chuti
Postup Zapékané vajíčkové chlebíčky / tousty
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi s rozpuštěným máslem osmažíme drobně pokrájenou šunku, přidáme vejce, osolíme, opepříme a za častého míchání uděláme řídká míchaná vajíčka. Pokud chceme, můžeme vejce osmažit na špeku a drobně pokrájené cibulce. Dle chuti a pro obměnu můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky (petrželka, pažitka...), jemně nasekaný česnek... Recept je velmi variabilní. Odstavíme a necháme částečně zchladnout.
Během chladnutí míchaných vajíček potřeme slabě plátky veky, bagety, toustového chleba máslem a dáme je na plech. Na ně nandáme (já mám rád bohatě) míchaná vajíčka, která posypeme nastrouhaným nebo pokrájeným sýrem dle chuti, drobně pokrájenou sušenou šunkou nebo pikantním salámem či klobásou... a vložíme do zahřáté trouby na 160 stupňů.
Pečeme do rozpuštění sýrů, nepřesušíme. Podáváme teplé, s čerstvou zeleninou, zeleninovými saláty...