Žampiony Wellington
Recepty, HoubySuroviny
- Na dva kousky potřebujete:
- 2 žampiony (velké, s širokou hlavou, nejlépe Portobello)
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- cca 100 g nivy
- 1 šalotka (nebo malá cibulka)
- 1 stroužek česneku
- čerstvý tymián
- listové těsto
- 1 vejce (na potření)
- sůl
- olej
Postup Žampiony Wellington
Postup přípravy receptu
-
Z žampionů odstarníme nožičky, případně klobouky oloupeme. Osolíme a opečeme na pánvi s olejem pěkně dozlatova.
Vyjmeme a na stejnou pánev dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku, po chvili česnek a vhodíme špenátové listy. Necháme zavadnout a osolíme.
Trochu nivy si nahrubo nastrouháme, dáme do kloboučků a zbytek kloboučků vyplníme špenátem, upěchujeme.
Z listového těsta si vyválíme tenký plát, vykrojíme dvě kolečka o trochu větší než klobouky hub a druhé dvě ještě o něco větší, abychom jím klobouky překryli a mohli kolem upevnit.
Kolečko pod klobouk si přeneseme na papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme na něj klobouček špenátem dolů a na klobouk shora dáme ještě plátek sýru.
Druhé kolečko také pomažeme vejcem a pomazanou stranou překryjeme klobouk, urovnáme a dole vidličkou oba okraje spojíme.
Celé pomažeme vejcem a posypeme tymiánem.
Vložíme do trouby rozpálené na 180 - 200C a pečeme dozlatova.