Vepřový jazyk s vejci v aspiku
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 2 vepřové jazyky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- mrkev
- 5 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1-2 bobkové listy
- sůl
- sáček čiré želatiny (měla jsem na 1/2 l tekutiny)
- vařená vejce
- nakládané okurky
- šunka a pod.
Postup Vepřový jazyk s vejci v aspiku
Postup přípravy receptu
-
Jazyky uvaříme s kořením, cibulí a česnekem doměkka. Pokud budete dávat mrkev do aspiku, přidejte ji k jazykům později, aby nebyla rozvařená. Po uvaření jazyky ihned namočíme do studené a po vychladnutí oloupeme. Vývar necháme ztuhnout a stáhneme tuk.
Odměříme půl litru vývaru a přivedeme k varu. Odstavíme a po chvíli vmícháme želatinu. Mícháme do rozpuštění. Vývar můžeme nechat tak jak je, nebo dochutit podle svého. Já jsem přidala pár kapek octu a špetku cukru.
Do vhodné misky nalijeme cca 1 cm želatinového vývaru a necháme v lednici ztuhnout. Mezitím nakrájíme jazyk, okurky, vejce, mrkev nebo zeleninu dle vašeho výběru. Na ztuhlou želatinu ukládáme zeleninu a jazyk podle své fantazie.
Uloženou zeleninu, jazyk a vejce opatrně zalijeme opět trochou želatiny, stačí do poloviny, jen aby se to zpevnilo a dáme opět ztuhnout. Kdyby jí bylo hodně, vše by začalo plavat a už by to nemělo ten tvar. Po ztuhnutí dolijeme zbytkem želatiny a dáme na noc do chladničky.