Šneky z domácího listového těsta
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na těsto:
- 250 g Hery na pečení
- 250 g hladké mouky
- 150 g žitné mouky chlebové
- 200 ml vody
- 1 žloutek
- 2 lžičky octa
- 1 slabší lžička soli
- Na náplň:
- 700 ml nastrouhané cukety
- 150 g Gazdovské slaniny
- 1 lžička celého kmínu
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- ocet
- cukr
- pepř
- hladká mouka na posypání pracovní plochy
- 3x po 2 lžících strouhanky na 3 pláty těsta
- 3x po 2 lžících nasekaných čerstvých bylinek (mix petržele a libečku)
- 1 celé vejce rozšlehané se 2 lžícemi oleje na potření těsta
- lněné semínko na posypání šneků
Postup Šneky z domácího listového těsta
Postup přípravy receptu
-
Na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme do větší a hlubší mísy tuk. Přidáme obě mouky, žloutek, ocet, vodu, sůl a nejlépe rukama vypracujeme těsto.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie, nebo igelitového sáčku a dáme na 3 hodiny odležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat do dalšího dne.
Příprava náplně: V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, kterou osmažíme do zlatavé barvy.
Poté přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu, kmín, osolíme, opepříme a mírně podlijeme horkou vodou.
Za občasného promíchání dusíme pod pokličkou cca 15 minut. Poté dochutíme cukrem a octem a necháme silným varem odvařit všechnu zbývající tekutinu. Podušenou cuketu dáme vychladit.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Pracovní plochu (vál) zlehka posypeme hladkou moukou a z těsta vyválíme 3 obdélníky o tloušťce 5 mm. Každý plát posypeme strouhankou, poklademe vychladlou náplní, kterou jsme rozdělili na 3 díly a posypeme bylinkami.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem s olejem a takto naplněné pláty pevněji zavineme do závinu. Záviny krájíme nejlépe vroubkovaným nožem na 2 cm silná kolečka, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem.
Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem s olejem a posypeme lněným semínkem. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 12 minut dozlatova.