Rohlíčky s Nivou nebo sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
100 g vařených vychladlých brambor
230 - 240 g mléka
80 g másla
1 vejce
21 g čerstvého droždí
Na náplň:
100 - 150 g Nivy nebo tvrdého sýru
Na povrch:
1 vejce
sezam

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve dáme vlažné mléko, jemně nastrouhané brambory, rozpuštěné vlahé máslo, vejce, prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, připraví těsto dle svých zvyklostí.

  2. Po ukončení programu těsto vyjmeme z nádoby pekárny a na pomoučeném vále rozdělíme na dva díly. Každý díl pak rozválíme do kruhu o průměru cca 36 - 38 cm a kráječem na pizzu nebo rádlem rozdělíme na 8 dílků - jako pizzu. Na připravené dílky klademe hrubě nastrouhanou Nivu nebo sýr. Svineme do rohlíčků a klademe na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Rohlíčky ještě necháme trochu vykynout, pak je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.

  3. Plech vložíme do trouby předehřáté na cca 200°C a pečeme zhruba 20 minut. Po upečení je odložíme na mřížku a necháme zchladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!