Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Recepty, OmáčkySuroviny
- Chalupářská koprová omáčka:
- hrst sušených hub
- máslo a mouka na jíšku
- kelímek smetany (12% nebo 30%)
- čerstvý sekaný kopr (menší hrst)
- sůl a ocet podle chuti
- Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
- 2 jablka + lžíce postrouhané cibule
- citr. šťáva (nebo ocet)
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce mléka
- cukr a sůl podle chuti
- Jalovcová omáčka:
- 50 g másla
- 2 menší cibule
- 10 zrnek jalovce
- 30 g mouky
- 0,5 l masového vývaru
- šťáva z půlky citronu
- cukr podle chuti
- pepř, sůl, petrželová nať
- Játrová omáčka:
- 30 g slaniny
- 100 g jater (telecí, hovězí, vepřová)
- cibule + 80 g kořenové zeleniny
- 40 g sádla + 50 g hladké mouky
- 1 dl smetany
- petrželka
- sůl, majoránka, pepř
- Kari omáčka s rýží:
- olej
- cibule
- 1 zeleninová paprika a rajčata
- šlehačka
- hladká mouka
- kari koření
- Na rýži: rýže, olej, hřebíček, voda
Postup Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Postup přípravy receptu
-
Chalupářská koprová omáčka: Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme.
Jablečná omáčka s hořčicí - teplá: Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa.
Jalovcová omáčka Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa.
Játrová omáčka: Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku.
Kari omáčka s rýží Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.