Hovězí kostky s vůní uzeného, připraveno v papiňáku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězího zadního vcelku
100 g Gazdovské slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny
200 uzené vepřové kýty - můžeme nahradit jiným uzeným masem
250 g žampionů
350 ml masového vývaru nebo vody
1 větší cibule
1 lžíce oleje
1 lžička celého kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
3 prolisované stroužky česneku
2 lžíce nasekané zelené petrželky
sůl
mletý pepř
Na zahuštění šťávy:
1 lžíce hladké mouky
200 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na tenké nudličky a uzené maso na silnější delší špalíčky.

  2. Žampiony očistíme a překrojíme na čtvrtiny.

  3. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a dáme ji do hrnce společně se slaninou a kmínem na rozehřátý olej na 5 minut restovat.

  4. Přidáme maso a necháme ho prudce ze všech stran zatáhnout. Poté přidáme žampiony, papriku a 1 minutu promícháváme.

  5. Podlijeme vývarem, nebo vodou, lehce osolíme a opepříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu vaříme na slabém plameni 35 minut.

  6. Hrnec ochladíme, otevřeme a vmícháme záklechtku. Přidáme špalíčky uzeného a bez pokličky za občasného promíchávání vaříme slabým varem 15 minut.

  7. Těsně před koncem přidáme prolisovaný česnek a bylinky a podle potřeby dochutíme solí.

  8. Jako příloha se hodí různé těstoviny, nebo vařený brambor.

  9. Pokud budeme připravovat v obyčejném kastrolu, postup je stejný, jen doba dušení se o něco protáhne. Během dušení po troškách přiléváme horkou vodu a občas ode dna promícháme, aby se suroviny v hrnci nepřichytily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!