Vepřový guláš (nejen) se žampiony
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 700 g vepřové plece nebo krkovice
- 50 g uzeného špeku
- 3-4 lžičky mleté sladké papriky
- 200 g očištěných slovenských paprik (3 kusy)
- 70 g rajského protlaku
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 160 g čerstvých žampionů (bílé nebo krémové)
- cca 600 ml vývaru
- jíška na zahuštění
Postup Vepřový guláš (nejen) se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso a osmažíme.
Po osmažení masa přidáme protlak a sladkou papriku a česnek, vše krátce osmažíme, přisypeme očištěnou a pokrájenou papriku, očištěné žampiony (pokud možno co nejmenší kloboučky), přilijeme cca dvě lžíce vody a za častého míchání necháme papriku a žampionky trochu povadnout.
Vše poté zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání. Nakonec omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem dle chuti a můžeme podávat.
Podáváme s těstovinami, knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem...
Pokud máme rádi ostřejší jídla, přidáme s paprikami i kousek chilli papričky nebo feferonky.