Vepřový guláš (nejen) se žampiony

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700 g vepřové plece nebo krkovice
50 g uzeného špeku
3-4 lžičky mleté sladké papriky
200 g očištěných slovenských paprik (3 kusy)
70 g rajského protlaku
3 stroužky nasekaného česneku
160 g čerstvých žampionů (bílé nebo krémové)
cca 600 ml vývaru
jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso a osmažíme.

  2. Po osmažení masa přidáme protlak a sladkou papriku a česnek, vše krátce osmažíme, přisypeme očištěnou a pokrájenou papriku, očištěné žampiony (pokud možno co nejmenší kloboučky), přilijeme cca dvě lžíce vody a za častého míchání necháme papriku a žampionky trochu povadnout.

  3. Vše poté zalijeme vývarem a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání. Nakonec omáčku zahustíme dle potřeby jíškou (nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem dle chuti a můžeme podávat.

  4. Podáváme s těstovinami, knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem...

  5. Pokud máme rádi ostřejší jídla, přidáme s paprikami i kousek chilli papričky nebo feferonky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!