Vepřové droby na divoko
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 3 ks vepřového srdce
- 3 ks vepřových ledvinek
- 3 ks vepřového jazyku
- 1 větší cibule
- 1 svazek koriandru
- 4 větvičky tymiánu
- 6 kuliček jalovce
- 15 dkg uzeného špeku
- hladká mouka
- pepř
- sůl
Postup Vepřové droby na divoko
Postup přípravy receptu
-
Uzený špek nakrájíme na kostičky a dáme škvařit do hrnce. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a společně restujeme dozlatova. Vepřové ledvinky rozpůlíme a vyřežeme vnitřní části močovodů (tedy jediné nevzhledné části ledvinek), čisté plátky ledvinek podélně přepůlíme a nakrájíme na nudličky.
Několikrát poté propláchneme v sítku vodou. Srdce zbavíme krevních sraženin a nakrájíme na stejné nudličky jako ledvinky. Jazyky z větší části sloupneme a co nemůžeme sloupnout, to ořežeme nožem. Nakrájíme na stejné nudličky jako ledvinky a srdce.
Přidáme do hrnce k opražené cibuli se špekem a zprudka orestujeme. Podlijeme vodou.
Z větviček tymiánu prsty odstraníme jemné lístky, koriandr nasekáme a společně s kuličkami jalovce vložíme do hmoždíře. Se lžičkou hrubozrnné soli utřeme v hrubší kořenitou směs.
Přidáme do hrnce k vepřovým drobům, promícháme a dále dusíme do měkka. Dusíme, až jsou droby měkké tedy asi 45 minut.
Na zahuštění rozmícháme trochu hladké mouky ve vodě a vlijeme do hrnce k masu. Lehce provaříme cca 15 minut. Podáváme houskovým knedlíkem nebo rýží.