Černobílá roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 6 vajec
- špetka soli
- 3 lžíce cukru písku
- 3 lžíce cukru moučky
- 2 lžíce oleje
- čokoládový pudink bez vaření Crème Olé
- Krém:
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžíce cukru písku
- 150 ml mléka
- vanilkový pudink bez vaření Crème Olé
- Poleva:
- 3 čokoládové tyčinky Milena
- 1/2 cm plátek másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- -----
- meruňkový (nebo jiný) kompot - nemusí být
Postup Černobílá roláda
Postup přípravy receptu
-
Dáme předehřát troubu na 170 st.C. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně zašleháme nejdříve pískový, pak moučkový cukr. Žloutky prošleháme v misce metličkou s olejem a zašleháme do bílkového sněhu. Pomalými otáčkami šlehače zašleháme i pudink Crème Olé s čokoládovou příchutí.
Velký plech (min. 30x40 cm) vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Dáme péci na 15-20 minut. Než se korpus upeče, ušleháme krém. Cca jeden a půl kelímku malé zakysané smetany, trochu cukru, mléko a pudink Crème Olé s vanilkovou příchutí prošleháme na pomalé otáčky. Dáme na síto okapat meruňky z kompotu.
Upečené těsto sesuneme i s papírem z plechu, necháme chvilku prochladnout a rozetřeme na ně krém. Poklademe - pokud chceme - okapanými meruňkami a pomocí papíru roládu zavineme.
Čokolády necháme s máslem rozpustit - nejlépe ve vodní lázni - odstavíme, promícháme a přidáme zbytek z druhého kelímku zakysané smetany, kterou jsme použili na krém. Roládu polevou potřeme a posypeme třeba čokoládovým zdobením. Necháme v lednici vychladit.