Králičí se středeční svíčkovou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 vykostěná králičí stehna
- 20 g mrkve
- 40 g celeru
- 1 cibuli
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- sušený i čerstvý tymián dle chuti
- 200 g kelímek šlehačky
- hovězí vývar domácí nebo Natur
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 50 g másla
- 1 lžíci oleje
- sůl
- citron
Postup Králičí se středeční svíčkovou
Postup přípravy receptu
-
Maso osolíme, opepříme, opečeme na oleji v hluboké pánvi z obou stran a vyndáme stranou. Do výpeku dáme máslo a přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu, nasekanou cibuli, bobkový list, koření a orestujeme dozlatova. Vložíme maso, zalijeme vývarem tak, aby bylo ponořené a přiklopené dusíme do změknutí (bylo za 10 minut).
Maso vyndáme a uchováme v teple. Přilijeme smetanu, rozmíchanou s moukou a na snížené teplotě za stálého míchání provaříme. V malém kastrolku nasucho upražíme cukr na karamel a opatrně vlijeme do omáčky, podle potřeby přilijeme vývar a necháme přejít varem.
Odstavíme, dochutíme šťávou z citronu, tymiánem a dle potřeby solí. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Podáváme s knedlíkem (např. hrnečkovým), brusinkami a citronem k dochucení.