Králičí se středeční svíčkovou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

2 vykostěná králičí stehna
20 g mrkve
40 g celeru
1 cibuli
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
sušený i čerstvý tymián dle chuti
200 g kelímek šlehačky
hovězí vývar domácí nebo Natur
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce cukru
50 g másla
1 lžíci oleje
sůl
citron

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, opepříme, opečeme na oleji v hluboké pánvi z obou stran a vyndáme stranou. Do výpeku dáme máslo a přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu, nasekanou cibuli, bobkový list, koření a orestujeme dozlatova. Vložíme maso, zalijeme vývarem tak, aby bylo ponořené a přiklopené dusíme do změknutí (bylo za 10 minut).

  2. Maso vyndáme a uchováme v teple. Přilijeme smetanu, rozmíchanou s moukou a na snížené teplotě za stálého míchání provaříme. V malém kastrolku nasucho upražíme cukr na karamel a opatrně vlijeme do omáčky, podle potřeby přilijeme vývar a necháme přejít varem.

  3. Odstavíme, dochutíme šťávou z citronu, tymiánem a dle potřeby solí. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Podáváme s knedlíkem (např. hrnečkovým), brusinkami a citronem k dochucení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!