Lilek načerno jinak
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 střední lilek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 lžíce balsamico octa
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 4 lžíce sójové omáčky (Tamari)
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžička třtinového cukru (použila jsem březový)
- 1 lžička solamylu
- sůl
Postup Lilek načerno jinak
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na silná kolečka, osolíme je a necháme 15 minut vypotit. Kolečka osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostky.
Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme lilek, plátky česneku a zázvor nasekaný najemno. Krátce orestujeme, podlijeme 50 ml vody a 5 minut dusíme.
Přidáme sójovou omáčku, sladkou chilli, ocet i cukr a dusíme pod pokličkou dalších 5 minut. Přidáme solamyl rozmíchaný ve 100 ml vody (podle požadovaného množství omáčky přidáme solamyl i vodu) a podle chuti sůl - omáčky jsou slané. Podusíme ještě 3 min a podáváme s rýží.