Černý lilek s bambusovými výhonky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 větší lilek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 4 lžíce Tamari sójové omáčky
- 3 lžíce dobrého balsamico krému
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžička cukru
- sůl
- 1 lžička rýžového octu
- 2 lžičky solamylu
- dle chuti chilli olej
- 150 g sterilovaných bambusových výhonků
Postup Černý lilek s bambusovými výhonky
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme vypotit. Otřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostky. Do hluboké rozehřáté pánve dáme olej, nasekanou cibuli a zpěníme. Přidáme rozmáčknuté a nasekané stroužky česneku a jemně nasekaný zázvor, promícháme, minutku restujeme a přidáme kostky lilku, podlijeme trochou (50 ml) vody a dusíme cca 5 minut.
Přidáme omáčky, krém, ocet i cukr a dle potřeby podlijeme vodou, Podusíme ještě 3-5 minut a zahustíme solamylem, rozmíchaným v množství vody 50-100 ml, podle toho, kolik chceme omáčky. Podle chuti zastříkneme chilli olejem. Nakonec přidáme scezené bambusové výhonky nakrájené na menší kousky, již nevaříme, jen prohřejeme, aby výhonky dodaly ten správný křupavý element.
Podáváme s rýží, lehce posypané cibulkovou natí a snítkou koriandru.