Plněné žampiony portobello s omáčkou
Recepty, HoubySuroviny
- žampiony portobello nebo jiné, ale velké
- schwarzwaldská šunka nebo tyrolský špek
- sušená rajčata
- cibule
- tvrdý sýr (použila jsem blaťácké zlato)
- čerstvý tymián
- smetana na vaření
- olej
- sůl
Postup Plněné žampiony portobello s omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Žampiony neloupu, ale kdo chce oloupe. Pokud jsou klobouky příliš ploché, trochu vydlabeme dužinu. Osolíme. Šunku, sušená rajčata, nohy a dužinu žampionů a cibuli nakrájíme na kostičky. Vše orestujeme spolu s tymiánem na oleji, osolíme a necháme vychladnout.
K vychladlé směsi přidáme nastrouhaný sýr. Směsi uděláme o něco víc, než budeme potřebovat na plnění žampionů.
Žampiony dáme opéct na pánev (vhodnou do trouby), nejdříve lupeny dolů a pak otočíme. Vzniklou šťávu v kloboučku tam ponecháme. Směsí naplníme hlavičky a dáme pod gril zapéct. Zbytek směsi včetně sýru vrátíme na pánev, podlijeme smetanou a dochutíme.Provaříme do požadované hustoty.